BENG berekening (Detail)
BENG is een verplichte rekenmethode om de energieprestatie van uw gebouw te berekenen.
Een BENG-berekening bepaalt hoe energiezuinig een gebouw is en of het voldoet aan de wettelijke normen. Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwprojecten – zowel woningen als utiliteitsgebouwen – aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) voldoen om een vergunning te verkrijgen.
De BENG eisen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en richten zich op de energieprestatie van nieuwe gebouwen. Met een BENG-berekening controleren wij of een gebouw aan deze eisen voldoet en ontvangt u een energielabel. Bij verkoop of verhuur van bestaande gebouwen is een energielabel overigens ook verplicht. De focus van BENG ligt op de energieprestaties die horen bij het gebouwgebonden gebruik van een gebouw, zoals verwarming, koeling, ventilatie en verlichting (bij utiliteitsgebouwen).
Waarom een BENG-berekening?
In Nederland is een BENG-berekening verplicht bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning voor nieuwbouw. Deze berekening toont hoe energiezuinig het gebouw is en of het voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.
Er zijn twee belangrijke momenten waarop aan de BENG-eisen moet worden voldaan:
- Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning
Hierin toont u aan dat het ontwerp van het gebouw voldoet aan de gestelde BENG-eisen. - Bij oplevering van het gebouw
De berekening uit de vergunningaanvraag wordt vergeleken met de werkelijke situatie na de bouw. Indien nodig wordt deze aangepast, waarna de definitieve scores voor de BENG-indicatoren én het energielabel worden vastgesteld.
Hiermee wordt gegarandeerd dat de energieprestatie van het gebouw ook na de bouw voldoet aan de vereisten.
Offerte en afspraak
U ontvangt van ons een offerte met het voorstel. Na uw goedkeuring van de offerte plannen wij een locatiebezoek in. Zodra de afspraak is ingepland, zal een van onze adviseurs uw bedrijfsgebouw bezoeken. Tijdens dit bezoek ligt de focus op het verzamelen van bewijslast, zoals van de isolatie en de gebouwgebonden installaties.
Aanleveren
Na akkoord levert u alle relevante bouwtekeningen en installatietechnische documenten aan.
Opstellen
Met de aangeleverde documenten berekenen wij de BENG-indicatoren.
Voldoet wel of niet
Op basis van de berekening bepalen wij of uw bouwplan voldoet aan de eisen. Als uw plan voldoet, melden wij de berekening (na uw goedkeuring) af bij de RVO en ontvangt u een voorlopig energielabel.
Indien uw plan niet voldoet, bieden wij advies om de benodigde aanpassingen door te voeren zodat het plan alsnog voldoet. Daarna melden wij het bouwproject af bij de RVO.
Realisatie en inspectie
Onze adviseurs voeren ter plaatse onderzoek uit om de benodigde bewijslast te verzamelen en de aangeleverde gegevens te verifiëren.
Aanpassingen en controle
Met de aangeleverde en verzamelde documentatie stellen wij de BENG-opleverberekening op.
Oplevering
Uit de BENG-berekening volgt het definitieve energielabel en het resultaat van de BENG-indicatoren. Het resultaat wordt vergeleken met de eisen die in het Bouwbesluit zijn vastgesteld om te bepalen of het gebouw aan de normen voldoet.
- Voldoet het gebouw? Dan ontvangt u het definitieve energielabel.
- Voldoet het niet? Dan gaan we in overleg over de afwijkingen en de mogelijkheden om deze te corrigeren of te verhelpen.
Energieprestatie-indicatoren
De energieprestatie volgens BENG wordt beoordeeld aan de hand van drie afzonderlijke eisen:
- Maximale energiebehoefte (gebouwschil).
- Maximaal primair fossiel energiegebruik (inclusief installaties).
- Minimaal aandeel hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepomp)
Deze eisen verschillen per gebouwfunctie. Voor de woningbouw is de TOjuli een aanvullende eis.
Energielabel
Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw leidt de BENG-ontwerpberekening tot een voorlopig energielabel. De BENG-opleverberekening levert een definitief energielabel op.
Dit label toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Voor nieuwbouw is een energielabel bij oplevering verplicht. Voor bestaande bouw is een energielabel verplicht in geval van verkoop of verhuur.
BENG als input voor GPR Gebouw
De BENG-uitkomsten worden gebruikt als input voor andere duurzaamheidsmethodieken, zoals de MPG-berekening en GPR Gebouw. Wij hebben ervaring met relevante rekenmethodes voor het meten van verschillende duurzaamheidsniveaus en bieden u hierbij deskundig advies.
TOjuli
De TOjuli-indicator bepaalt per rekenzone en oriëntatie het risico op te hoge temperaturen in een verblijfsobject. Deze toetsing is verplicht voor nieuwe woningen, maar alleen in rekenzones waar geen actief koelsysteem aanwezig is. Voor dergelijke zones geldt dat ze aan de TOjuli-eis moeten voldoen om oververhitting te voorkomen.
Advies
Wanneer u ons vanaf het begin betrekt bij de bouwaanvraag, kunnen wij niet alleen de benodigde berekeningen voor de omgevingsvergunning verzorgen, maar ook gedurende het ontwerpproces advies geven. Bij wijzigingen tijdens de bouw kunnen wij direct de gevolgen voor de BENG-berekening inschatten, zodat u mogelijke problemen bij de oplevering voorkomt.
Benieuwd of u een BENG berekening nodig heeft?
Veelgestelde vragen
De meest gestelde vragen over de BENG
Wat is BENG precies?
BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen en beschrijft de wettelijke eisen voor de energieprestatie van nieuwbouwprojecten. Het richt zich op energiebehoefte, fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.
Is een BENG-berekening verplicht?
Ja, een BENG-berekening is verplicht bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning voor nieuwbouw. Dit geldt zowel voor woningbouw als utiliteitsbouw.
Voor welke gebouwen geldt BENG?
BENG-eisen zijn van toepassing op nieuwbouwwoningen en utiliteitsgebouwen. Bij bestaande bouw geldt BENG alleen als er sprake is van een ingrijpende renovatie of verbouwingsproject waarbij ook een energielabel verplicht is.
Wat zijn de drie BENG-indicatoren?
- Maximale energiebehoefte (kWh/m².jr)
Deze indicator meet het energiegebruik van het gebouw zonder rekening te houden met installaties of gebruik. De focus ligt uitsluitend op de energie-efficiëntie van de gebouwschil. - Maximaal primair fossiel energiegebruik (kWh/m².jr)
Naast de gebouwschil worden hier ook de prestaties van installaties meegenomen. Denk aan verwarming, ventilatie, koeling en energieopwekking op locatie. - Minimaal aandeel hernieuwbare energie (%)
Een bepaald percentage van de gebruikte energie moet hernieuwbaar zijn opgewekt. Dit kan via zonnepanelen, warmtepompen of duurzame externe energielevering.
Waarom is een BENG-berekening belangrijk?
Het helpt vaststellen of een gebouw energiezuinig genoeg is en voldoet aan de wettelijke normen. Daarnaast vormt het de basis voor het energielabel, dat verplicht is bij oplevering, verkoop of verhuur.
Wanneer heb je een BENG berekening nodig?
In Nederland is het verplicht gesteld voor alle aanvragen van een omgevingsvergunning voor nieuwbouwprojecten. Een BENG berekening bepaalt de mate van energiezuinigheid van een gebouw en is verplicht voor omgevingsvergunningen bij nieuwbouw.
Voor nieuwbouw zijn er twee momenten om vast te stellen of een gebouw aan de BENG-eisen voldoet. Bij de aanvraag van de benodigde omgevingsvergunningen. Daarbij moet worden aangetoond dat een gebouw gaat voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.
Bij oplevering van het nieuwe gebouw. De BENG-berekening voor de aanvraag van de omgevingsvergunning wordt dan vergeleken met de werkelijke situatie na de bouw en zo nodig aangepast.
Daaruit volgen de definitieve scores voor de indicatoren en het definitieve energielabel. Zo kan worden aangetoond dat de vereiste energieprestatie ook na het bouwproces nog steeds wordt gehaald.
Wat is TOjuli en hoe hangt dit samen met BENG?
TOjuli is een aparte indicator binnen BENG die kijkt naar het risico op oververhitting in gebouwen zonder actieve koeling. Het helpt ervoor te zorgen dat gebouwen comfortabel blijven in de zomer.
Volgens welke rekenmethodes wordt de BENG berekend?
De rekenmethode van BENG is vastgelegd in de Nederlandse Technische Afspraak NTA 8800 en in de ISSO-publicaties 75.1 en 82.1.
Welke factoren hebben invloed op de BENG?
Voor een BENG-berekening zijn alle factoren van belang die van invloed zijn op het gebouwgebonden energiegebruik. Denk daarbij aan:
- Bouwkundige schil
- Verwarming
- Ventilatie en koeling
- Isolatie
- Zoninstraling
- Duurzame opwekking
- Verlichting (alleen bij utiliteitsfuncties)
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!