Subsidie wijzigingen 2025
Gebouwde GPR Gebouw & BREEAM
- Duurzame energie installaties moeten worden opgenomen in de MPG-berekening, aangezien deze weer als onderdeel van het gebouw worden gezien.
- In 2025 komt een gebouw(deel) met industriefunctie voor ten hoogste 5.000 m2 BVO in aanmerking. In 2024 was dit nog 30.000 m2.
- Het MIA percentage voor het hoogste duurzaamheidsniveau wordt verlaagd van 45% naar 36%. Het MIA percentage voor het laagste subsidiabele duurzaamheidsniveau blijft 27%.
Circulaire gebouwen
- De MPG moet worden berekend op basis van toekomstige wetgeving; A2 data (EN 15804+A2).
- Duurzame energie installaties moeten worden opgenomen in de MPG-berekening, aangezien deze weer als onderdeel van het gebouw worden gezien.
- Bij circulaire utiliteitsgebouwen en circulaire woningen is de maximale milieuprestatie per m2 verhoogd voor de verschillende categorieën en functies.
- Voor circulaire woningen is het bedrag dat in aanmerking komt maximaal € 700,- per m2.
- Het MIA-percentage blijft 45%.
Overig:
- MIA en Vamil is niet meer te combineren met mobiliteitssubsidies zoals onder andere de SPRILA. Er moet dan een keuze worden gemaakt voor één regeling.
- Voor oplaadpunten voor zware voertuigen geldt naast de MIA nu ook 75% Vamil.
- Een groendak kan samen met dakisolatie en dakbedekking in aanmerking komen.
Belangrijkste wijzigingen EIA 2025
- De SCOP-eis van de verschillende, zowel luchtgerelateerde als bodemgerelateerde, warmtepompen zijn verhoogd.
- De maximum bedragen voor isolatiemaatregelen zijn verhoogd.
- Vanaf 2025 komen ook zonnepanelen in aanmerking die aangesloten zijn op een grootverbruikersaansluiting. Voor de zonnepanelen geldt een minimum vermogen van 15 kW en een maximaal vermogen van 55 kW. Dit zijn circa 120-130 panelen.
- Voor de energielabelverbetering voor gebouwen is het in 2025 verplicht om de maatwerkadviezen officieel te registreren in ep-online.nl. Duvast heeft de certificering om deze maatwerkadviezen op te stellen en te registreren.
- Er komen meerdere soorten accu’s in aanmerking voor de opslag van elektrische energie.
- Het EIA-percentage blijft 40%.
Wat houden de EIA en MIA in?
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.
Budget
Voorwaarden
Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.
Energielijst
Met de online zoektool van de rvo bekijkt u of uw investering op de Energielijst 2025 staat. Hiermee zoekt u snel op branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord. Of raadpleeg de brochure Energielijst 2025. Zoek online in de Energielijst 2025
Er zijn nog andere belangrijke voorwaarden. We hebben deze voor u op een rij gezet. Bekijk alle voorwaarden. Wilt u meer algemene informatie over de Energielijst? Bijvoorbeeld over de opbouw van de lijst in bepaalde thema’s, categorieën? Of de codes die we onderscheiden? Bekijk algemene informatie over de Energielijst
Meer weten over de EIA?
Wilt u meer weten over de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers? Lees alles over wet- en regelgeving voor de EIA op de website van de rijksoverheid (rvo).
MIA en Vamil voor ondernemers
Wilt u meer weten over subsidie eisen?
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!