Energielabel utiliteitsgebouwen (basis)
Het Energielabel Utiliteit is een officiële certificering en biedt inzicht in het huidige energieverbruik van uw bedrijfsgebouw.
Duvast helpt u bij het verkrijgen van het Energielabel Utiliteitsgebouwen, dit is een officieel certificaat dat informatie geeft over de hoeveelheid energie die bij standaard gebruik van uw bedrijfsgebouw nodig is. Het energielabel bevat de energie-index en de energieklasse en zegt dus iets over de mate van isolatie van de vloer, de wanden, het dak en hoe zuinig de installaties voor bijvoorbeeld verwarming, warm water en ventilatie zijn.
Het Energielabel is bedoeld om eigenaren van gebouwen bewuster te maken van het huidige energiegebruik, maar ook te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op basis van het Energielabel kan de energieprestatie van uw bedrijfsgebouw worden verbeterd, wat leidt tot een beter energielabel. Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen biedt op zowel korte én lange termijn voordelen voor u als eigenaar.
Verplichting energielabel
Bij de verhuur of verkoop van uw bedrijfsgebouw moet er een geldig energielabel worden overhandigd aan de koper of huurder. Dit geldt voor gebouwen met de volgende gebruiksfuncties:
- Kantoor
- Onderwijs (scholen en universiteiten)
- Publieke gebouwen (bibliotheken, stadhuizen en vergadercentra)
- Gezondheidszorg (ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen)
- Horeca en logies (hotels, pensions, cafés en restaurants)
- Sportgebouwen (sporthallen, stadions en zwembaden)
- Winkels
Het energielabel is, na registratie, maximaal 10 jaar geldig.
Energielabel C voor kantoren
Bovendien moet elk kantoorgebouw voorzien zijn van minimaal energielabel C. Dit betekent maximaal 225 kWh per m2 per jaar aan primair fossiel gebruik. Voldoet uw kantoor niet aan deze eisen, dan mag het gebouw sinds 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden.
Locatiebezoek
Zodra wij een afspraak met u hebben ingepland voor een locatiebezoek zal één van onze adviseurs uw bedrijfsgebouw bezoeken. De nadruk tijdens dit bezoek zal liggen op het verzamelen van bewijslast over onder andere de isolatie en de gebouwgebonden installaties.
Uitwerking
Vervolgens terug op ons kantoor wordt met deze gegevens, via geattesteerde software, een berekening gemaakt wat de energieprestatie van uw bedrijfsgebouw is. Het energielabel wordt vastgesteld en uitgedrukt in een letter: A (van zuinig) tot G (energieverslindend).
Registratie en oplevering
Wij registreren het energielabel bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (EP-online.nl). U ontvangt hierna het Energielabel direct per mail.
Waar toetsen wij uw gebouw op?
Wij beoordelen uw gebouw op diverse aspecten, waaronder:
- Algemene kenmerken: gebruiksfunctie, bouwjaar en gebruiksoppervlakte (m2)
- Isolatie: kwaliteit van beglazing, gevel-, dak- en vloerisolatie
- Installaties; verwarmingstoestel, tapwatertoestel, koelsysteem, ventilatiesysteem, zonneboiler, zonnepanelen en verlichting (bij utiliteitsgebouwen)
- Energieprestatie-indicatoren waaronder de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.
Hoe bereid u zich voor?
Bereid u goed voor op het geplande locatiebezoek door de volgende gegevens te verzamelen:
- Bouwkundige tekeningen, zoals plattegronden en geveltekeningen
- Installatietechnische gegevens over verwarming, koeling, ventilatie, tapwater en verlichting
Goed om te weten
Heeft uw kantoor een andere gebruiksfunctie (bijvoorbeeld doordat een ruimte is omgebouwd tot woonruimte)? Als de kantoorfunctie minder dan 50% van het totale gebouwoppervlak beslaat, is een energielabel niet verplicht.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met René.
Onze projecten
Bekijk projecten van onze andere partners.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!