Luchtdichtheidsmeting meet de ongewenste luchtverplaatsing in uw gebouw.

Met luchtdicht bouwen creëert u een stabiel en comfortabel binnenklimaat waarin gebruikers prettig werken, ongeacht de buitentemperaturen.

Luchtdicht bouwen is een effectieve manier om energie te besparen en een aangenaam binnenklimaat te creëren. Dit houdt in dat openingen in de ‘thermische schil’ van een gebouw tot een minimum worden beperkt.  Luchtlekken kunnen tocht, temperatuurschommelingen en geluidsoverlast veroorzaken.

Met een luchtdichtheidsmeting, ook wel een blowerdoortest genoemd, wordt de hoeveelheid ongewenste luchtlekken in een gebouw gemeten. Tijdens de test berekenen we de QV10-waarde, die aangeeft hoeveel luchtverlies er is bij drukverschil van 10 Pascal.  Een lage QV10-waarde betekent minder luchtverlies en een beter geïsoleerd gebouw.

Wat is een luchtdichtheidsmeting?

De luchtdoorlatendheid van een gebouw wordt getest door middel van een Blowerdoortest. Bij deze test wordt een ventilator (de Blowerdoor) in een toegangsdeur geplaatst, en vervolgens wordt het gebouw in over- en onderdruk gezet.

De Blowerdoor zorgt voor een drukverschil tussen binnen en buiten. De hoeveelheid lucht die weglekt wordt gemeten, en bepaalt de luchtdichtheid van een gebouw.

Om luchtlekken visueel zichtbaar te maken, gebruiken wij technieken zoals:

  • Thermografie: het meten van temperatuurverschillen
  • Rookmethode: het volgen van rookbewegingen langs luchtlekken.

Het beperken van luchtlekken leidt tot een besparing in uw energiekosten en een verbetering in het leef comfort.

Waarom een luchtdichtheidsmeting?

Er zijn verschillende redenen om luchtdicht te bouwen zoals:

  • Energiebesparing: minder luchtlekken betekent minder warmteverlies
  • Verbeterd comfort: geen tocht of temperatuurschommelingen
  • Voorkomen van tocht- of vochtproblemen: verminder risico op schimmelvorming
  • Betere geluidsisolatie: minder geluidsoverlast van buitenaf

 

NEN 2686 – Norm van luchtdoorlatendheid

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de luchtdoorlatendheid van gebouwen en verwijst hiervoor naar de NEN 2686. Deze norm beschrijft een meetmethode voor de bepaling van de luchtdoorlatendheid van gebouwen.

Voor het vaststellen van de maximaal toelaatbare eis maakt Duvast gebruik van de NEN 2686 norm voorgeschreven door het Bouwbesluit.

Qv10 waarde

Bij een luchtdichtheidstest wordt de infiltratie uitgedrukt in de een qv-10 waarde. QV staat voor de luchtstroom die ontstaat door ongewenste openingen bij een luchtdruk van 10 Pascal. Deze luchtstroom (qv10- waarde) drukken wij uit in kubieke meters.

De Luchtdichtheidsmeting wordt gebruikt om de luchtdichtheid te meten voor de ENE 26 credit van BREEAM-NL.

Bijdragen aan een betere wereld?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met René.