Nieuwe TOjuli-eis: Wat zijn de wijzigingen?
Oververhitting
Vanaf 1 juli 2024 gelden strengere voorwaarden om het risico op oververhitting in woningen te beperken. Waar actieve koeling in nieuwbouwwoningen voorheen volstond, is dat nu niet meer genoeg. De aangescherpte regelgeving helpt om beter in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering en verbeterde isolatie.
Oververhitting voorkomen: focus op passieve maatregelen
Oververhitting tijdens de zomermaanden wordt het meest effectief aangepakt door zoninstraling te beperken. Passieve maatregelen zoals zonwering, overstekken of zonwerend glas zijn hierbij essentieel. Deze oplossingen houden de warmte buiten en voorkomen opwarming van de woning.
Actieve koeling
Het toepassen van actieve koeling is een andere keuzemogelijkheid om opwarming te voorkomen en te voldoen aan de TOjuli-eis. Een belangrijk nadeel van actieve koeling is het (extra) energiegebruik. Vanaf 1 juli 2024 is actieve koeling in een woning niet voldoende. Om met meer zekerheid te zeggen dat oververhitting wordt voorkomen , zijn er aanvullende voorwaarden voor de invulling van de TOjuli-eis met actieve koeling.
De nieuwe TOjuli-eis geldt dat als meer dan 95% van het glasoppervlak de zoninstraling voldoende tegenhoudt wordt ervanuit gegaan dat bij actieve koeling de oververhitting in een woning beperkt blijft. De zoninstraling tegenhouden kan door het toepassen van zonwering, zonwerend glas of schaduw, door bijvoorbeeld een overstek of balkon. Beglazing op noordgevels (tussen Noordwest en Noordoost) blijft hierbij buiten beschouwing.
Alternatieven
Bij woningen met weinig ramen zijn vaak geen aanvullende maatregelen nodig. Dit geldt als de verhouding tussen raamoppervlak en gebruiksoppervlakte (GBO) kleiner of gelijk is aan 0,2. (Oftewel: per 10 vierkante meter GBO mag er 2 vierkante meter raam aanwezig zijn.) Komt een woning hier niet aan, dan is het toepassen van zonwering of andere maatregelen noodzakelijk.
Wanneer een ontwerp hier niet aan voldoet (wat de verwachting is), zal er volgens de nieuwe regelgeving een deel van de raamoppervlakte moeten voorzien van zonwering, zonwerend glas of voldoende belemmering (overstek). Dit zal per woningtype en oriëntatie moeten worden bepaald.
Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten per woningtype op een rij gezet.
Vrijstaande woningen
Extra aandacht nodig voor overstekken, zonwering en/of zonwerend glas. Actieve of passieve koelingstechnieken, zoals vloerkoeling of zomernachtventilatie, kunnen noodzakelijk zijn.
Twee-onder-een-kapwoningen
Strategische plaatsing van ramen en deuren en gebruik van zonwerend glas minimaliseren de kans op oververhitting. Vaak zijn slechts beperkte extra maatregelen nodig.
Rijwoningen
Dankzij beglazing op slechts twee gevels zijn weinig extra maatregelen nodig.
Hoekwoningen
Meer glasoppervlak betekent dat vaak extra voorzieningen, zoals zonwering, nodig zijn.
Appartementen
Bij appartementen is vrijwel altijd aanvullende zonwering of zonwerend glas vereist, vanwege de ongunstige glasoppervlak-GBO-verhouding.
Kopers-opties
Uitbouwen, dakramen en dakkapellen hebben een negatieve invloed op de TOjuli-eis. Aannemers en ontwikkelaars doen er goed aan deze opties al in het ontwerp door te laten rekenen, zodat het energielabel bij oplevering voldoet.
Wat als het ontwerp niet voldoet?
Blijkt uit de BENG ontwerpberekening dat een woning niet aan de TOjuli-eis voldoet? Overweeg dan:
- Maken van dynamische koellastberekening
- vereenvoudigde berekening voor de bepaling van de koelcapaciteit (volgens de nieuwe bijlage AA uit NTA 8800)
- Toepassen van extra (bouwkundige) maatregelen zoals zonwering of zonwerende beglazing
- Toepassen van extra (installatietechnische) maatregelen zoals actieve of passieve koeling
- Het aanpassen van het ontwerp door bijvoorbeeld het toepassen van minder glas of grotere overstekken.
Per geval wordt er gekeken welke van bovenstaande optie(s) u het beste kunt toepassen. Hier adviseren wij u graag in.
Wilt u meer weten over de TOjuli eis?
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!